Veelgestelde vragen over Srananotongo

Is Sranantongo hetzelfde als papiamento? Nee! Papiamento spreken ze op Curaçao; Sranantongo is de taal van Suriname. Het zijn talen die niet eens op elkaar lijken; ze hebben weliswaar een vergelijkbare ontstaansgeschiedenis, maar een geheel andere oorsprong.

Wat is de positie van het Nederlands in Suriname?. Nederlands is de officiële taal op school en bij de overheid. Maar Surinamers onder elkaar spreken over het algemeen geen Nederlands.

Spreekt dan iedereen Sranantongo? Nee, dat ook niet. Sranantongo is wel het wijdst verbreid onder de Surinaamse bevolking: de overgrote meerderheid spreekt en/of verstaat het. Omdat het van origine de taal van de Creolen is, hebben sommige mensen uit andere bevolkingsgroepen wel wat moeite met de dominante positie van het sranantongo.

Zijn er dan nog meer talen in Suriname? Ja. De Hindostanen hebben het Sarnami Hindostani (Surinaams-Hindostaans), en de verschillende bosnegerstammen hebben ook verschillende talen zoals Saramaccaans, Aucaans, Aluki, Mataway en Kwinti. De Indianen kennen ook hun eigen talen. De Javanen kennen hun Javaans (verdeeld in drie vormen: Maleis, Diep- of Hoogjavaans en de gewone omgangstaal), de Chinezen spreken Chinees (Hakka en Mandarijns)

Hoe is die taal eigenlijk ontstaan? Lees de ontstaansgeschiedenis in de "wat is sranantongo"-file.

Lijkt het Sranantongo op andere talen? In het Sranantongo vinden de meeste woorden hun oorsprong uit het Engels (meer dan de helft) en het Nederlands. Verder zijn er invloeden uit Frans, Spaans en Afrikaanse talen. In West-Afrika worden talen gesproken, die veel gemeen hebben met het Sranantongo; o.a. het Krio, dat in Sierra Leone wordt gesproken. Wie Nederlands en Engels spreekt, zal niet zoveel moeite hebben met het leren van Surinaamse woorden, omdat meestal te bedenken valt van welk Engels of Nederlands woord het te herleiden is. De taal klinkt typisch Engels-Afrikaans; wie (met name West-)Afrikanen uit voormalige Britse koloniën hoort praten herkent bijna de klanken van het Sranantongo.

Wat is dan taki-taki en Neger-Engels? Het zijn twee andere woorden voor Sranantongo. Ik gebruik ze niet; beide benamingen zijn denigrerend bedoeld. Taki-taki betekent eigenlijk geklets, geroddel of gekwebbel!

Zie ook de literatuur-pagina.

Klik hier voor De Sranantongo file index

Klik hier voor Email