Tweemaal rotiDeze twee roti-recepten zijn niet van mijzelf maar van twee leden van de Suriname Mailing List, waar het onderwerp roti-recepten in januari 1997 aan de orde kwam.Roti met aardappelvullingvan de moeder van Adelita Ranchor(ca. 20 stuks) Deeg
Vulling
Verder
DeegDeeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water en scheutje olie. Een tijdje laten rijzen. Om uitdrogen te voorkomen wat olie erover heen doen.VullingDe aardappels koken en goed laten uitdampen (ze mogen niet vochtig zijn). Goed pureren en mengen met de boter, knoflook, komijnzaad, zout en peper.RotiCa. 20 bolletjes draaien van het deeg en eenzelfde aantal van de aardappelvulling.So far so good. Nu komt eigenlijk het lastigste (is mijn ervaring): De bolletjes wat pletten en voorzichtig uitrollen. Niet over de randen heen rollen omdat die dan open gaan. De roti op een tawa (rotiplaat) als volgt bakken: wat gesmolten boter op de tawa doen, de roti erop leggen en bovenop de roti nog wat gesmolten boter doen en om en om bakken. Roti met gele pesivulling (Roti dhalbhari)van René JokhanMaak het deeg zoals beschreven bij de roti van Adelita's moeder
Bij de rotiBij de roti horen bijgerechten. Dit zijn de bekendste:Kip met masalaSnij een kip aan stukken en maak hem schoon. Bak uien en knoflook in de olie en doe er de kip bij en in blokjes gesneden aardappel. Voeg masala (dat is een speciale kerriemelange) toe, een bouillonblokje en wat water. Stoof de kip hierin gaar.Hardgekookt eiRecept niet nodig, toch? Maak het ei mooi geel door het even in de masala van de kip te leggen nadat het gepeld isKousebandSnij kouseband aan heel kleine stukjes en was hem. Bak een uitje in de olie en doe er de kouseband bij en wat zout of een half bouillonblokje. Het aanhangend water van het wassen is meestal voldoende om de kouseband gaar te smoren.Zie ook deze receptenEn dan opeten... scheur stukjes van de roti af en pak daarmee de bijgerechten. Pas op dat je je handen er niet mee opeet... |