Tweemaal roti

Deze twee roti-recepten zijn niet van mijzelf maar van twee leden van de Suriname Mailing List, waar het onderwerp roti-recepten in januari 1997 aan de orde kwam.

Roti met aardappelvulling

van de moeder van Adelita Ranchor

(ca. 20 stuks)

Deeg

  • 1 kg bloem
  • 3 glazen lauw water (ca. 700 ml)
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • scheutje olie

Vulling

  • 1 kg geschilde aardappelen
  • 2 tot 3 teentjes knoflook
  • 2 tot 3 eetlepels geroostered en grof gestampte komijnzaad
  • beetje cayennepeper
  • zout
  • flinke klont boter

Verder

  • droog meel om goed te kunnen kneden
  • gesmolten boter om de roti te bakken

Deeg

Deeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water en scheutje olie. Een tijdje laten rijzen. Om uitdrogen te voorkomen wat olie erover heen doen.

Vulling

De aardappels koken en goed laten uitdampen (ze mogen niet vochtig zijn). Goed pureren en mengen met de boter, knoflook, komijnzaad, zout en peper.

Roti

Ca. 20 bolletjes draaien van het deeg en eenzelfde aantal van de aardappelvulling.

So far so good. Nu komt eigenlijk het lastigste (is mijn ervaring):
De deegbolletjes vullen met de aardappelvulling. Om te vullen: eerst een kuiltje maken in de deegbolletjes en dan de aardappelbolletjes erin stoppen. Zorg ervoor dat het deeg rondom de aardappelvulling goed dekt omdat de vulling er anders bij het uitrollen of bij het bakken eruit kan komen.

De bolletjes wat pletten en voorzichtig uitrollen. Niet over de randen heen rollen omdat die dan open gaan. De roti op een tawa (rotiplaat) als volgt bakken: wat gesmolten boter op de tawa doen, de roti erop leggen en bovenop de roti nog wat gesmolten boter doen en om en om bakken.

Roti met gele pesivulling (Roti dhalbhari)

van René Jokhan

Maak het deeg zoals beschreven bij de roti van Adelita's moeder

  • 100 g dhal (gele spliterwten)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, zaden
  • verwijderd en fijngehakt
  • 1 theelepel komijnzaad, gekneusd
  • zout naar smaak
  • 2 el olie of boter
Kook de dhal zacht en maal ze fijn. Stamp knoflook, Spaanse peper en zout samen fijn in en vijzel. Meng dit met de komijnzaden door de dhal. Verhit de olie in een braadpan en bak dit dhalmengsel enkele minuten, terwijl u het goed omroert. Vul de rotiballen met dit mengsel, druk ze plat en rol ze voorzichtig uit. Bak ze op de hete rotiplaat, keer ze veelvuldig. Ze zijn gaar, wanneer ze goudgeel zijn en enigszins opbollen.

Bij de roti

Bij de roti horen bijgerechten. Dit zijn de bekendste:

Kip met masala

Snij een kip aan stukken en maak hem schoon. Bak uien en knoflook in de olie en doe er de kip bij en in blokjes gesneden aardappel. Voeg masala (dat is een speciale kerriemelange) toe, een bouillonblokje en wat water. Stoof de kip hierin gaar.

Hardgekookt ei

Recept niet nodig, toch? Maak het ei mooi geel door het even in de masala van de kip te leggen nadat het gepeld is

Kouseband

Snij kouseband aan heel kleine stukjes en was hem. Bak een uitje in de olie en doe er de kouseband bij en wat zout of een half bouillonblokje. Het aanhangend water van het wassen is meestal voldoende om de kouseband gaar te smoren.

Zie ook deze recepten

En dan opeten... scheur stukjes van de roti af en pak daarmee de bijgerechten. Pas op dat je je handen er niet mee opeet...

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen