Pom; volgens Gusta's recept.

Mijn vrouw Gusta bakte voor mij de lekkerste pom die ik ooit gegeten had. Ik wil iedereen mee laten genieten... dus kook vanavond óók die lekkere pom!

Wat moet je nu gaan kopen? Voor de kip die er in gaat, zie het recept bij rijstkip. Voor de rest van de pom: pomtayer natuurlijk (1 kg), zout, een tomaat, soepselderij (het lekkerste is die grove Surinaamse), spijsolie, en een grote pot piccalilly.

Een waarschuwing vooraf bij het gebruik van pomtayer! Wie dit goedje nog niet kent: je kunt het niet rauw eten! In Suriname moet je zelf de knollen schillen en raspen; ik koop hem geraspt en diepgevroren.

Maak de rijstkip zoals in het recept op de rijstkippagina. Hak de kip aan wat kleinere stukjes dan je gewend bent. Geen kipfilet gebruiken; in echte pom horen kippenbotten te zitten. Een beetje uitschieten met de ketjap voor de saus kan geen kwaad! De saus gaat door de pomtayer, net als de piccalilly en de soepselderij, en zout. Er is best wat zout nodig om het op smaak te brengen; voor een kilo pomtayer al gauw een afgestreken eetlepel.
Vet een groot vlak bakblik of vlakke ovenschaal in met wat olie en doe er 1/3 deel van het pomtayermengsel in. Daarop komen dunne plakjes tomaat en de stukken kip. Tenslotte de rest van de pomtayer; stop de kip goed onder.
Dat gaat in de oven. Zet de oven maar zeer matig warm en laat de pom zeker twee uur bakken. Niet-gare pom is oneetbaar! Als je de temperatuur goed ingesteld hebt is het geheel na al die tijd mooi lichtbruin van kleur. Anders tussendoor aan de temperatuurknop draaien voor het beste resultaat.

En nu smullen maar! Pom is lekker met rijst, maar ook op een (Surinaams) broodje.

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen