Pom; volgens Gusta's recept.Mijn vrouw Gusta bakte voor mij de lekkerste pom die ik ooit gegeten had. Ik wil iedereen mee laten genieten... dus kook vanavond óók die lekkere pom!Wat moet je nu gaan kopen? Voor de kip die er in gaat, zie het recept bij rijstkip. Voor de rest van de pom: pomtayer natuurlijk (1 kg), zout, een tomaat, soepselderij (het lekkerste is die grove Surinaamse), spijsolie, en een grote pot piccalilly. Een waarschuwing vooraf bij het gebruik van pomtayer! Wie dit goedje nog niet kent: je kunt het niet rauw eten! In Suriname moet je zelf de knollen schillen en raspen; ik koop hem geraspt en diepgevroren. Maak de rijstkip zoals in het recept op de rijstkippagina. Hak de kip aan wat kleinere stukjes dan je gewend bent. Geen kipfilet gebruiken; in echte pom horen kippenbotten te zitten. Een beetje uitschieten met de ketjap voor de saus kan geen kwaad! De saus gaat door de pomtayer, net als de piccalilly en de soepselderij, en zout. Er is best wat zout nodig om het op smaak te brengen; voor een kilo pomtayer al gauw een afgestreken eetlepel. En nu smullen maar! Pom is lekker met rijst, maar ook op een (Surinaams) broodje. |