Stroop (limonadesiroop)

Maak zelf uw limonade van limonadesiroop! Een heerlijke variatie wanneer u in de eeuwige bubbeltjeslimonades nu een keer geen zin heeft. U kunt vele tientallen smaken maken!

Stroop van essence

Van allerlei smaken essence kunt u heerlijke stroop maken. Alle smaken uit het assortiment zijn geschikt, behalve: amandel, pandan, vanille.

Voor een liter stroop heeft u 750 gram suiker nodig en 1 eetlepel citroenzuurpoeder. Deze doet u in een pan en u voegt er 400 cl water bij. Breng dit aan de kook. Regelmatig doorroeren om te voorkomen dat de suiker aan de bodem vast gaat zitten. Als de stroop bijna of helemaal kookt, is de suiker opgelost en kunt u de pan van het vuur halen. Laat de stroop afkoelen tot ca. 40-60 graden, dan springt de fles niet stuk en komt de stroop nog gemakkelijk uit de pan. Doe in de fles eerst de essence. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de smaak en het merk. Dit is een kwestie van uitproberen, begin met een paar druppels. Doe er de suikerstroop bij en schud de fles. Probeer de smaak uit. Als de smaak nog niet sterk genoeg is, wat extra essence toevoegen. Als de smaak te sterk is, zit er niets anders op dan nog een pan te maken, de te sterke stroop over twee flessen te verdelen en aan te vullen met stroop uit de pan. Laat u niet misleiden door de kleur. De meeste stroop in de handel is veel feller gekleurd dan wat u kunt maken met de flesjes essence, die relatief veel minder kleurstof bevatten.
Stroop van essence is lang houdbaar buiten de koelkast. Bij koude opslag kan de suiker kristalliseren. Laat de stroop dan weer warm worden in de tropische zon of op de kachel (tja, dat hangt af van het land).

Stroop van vers fruit of vruchtensap

Heerlijk met sinaasappel, citroen, markoesa, ananas, zuurzak en andere wat zure vruchten. Eventueel kunt u ook vruchtensap uit een pak gebruiken. Ik gebruik zelf nog wel eens een pak sap van het merk Dubbeldrank.
Citrusvruchten kunt u uitpersen, andere vruchten moet u fijnmalen, waarna u het vruchtvlees uitknijpt in een zeef. Ananas kunt u het beste eerst langdurig koken. Gebruik hiervoor geen aluminium pan. Het zuur tast het alumimium aan waardoor de pan zwart wordt. De stroop kunt u op dezelfde manier maken als bij stroop voor essence. Wanneer u vruchtensap gebruikt, hoeft u geen water te gebruiken. Kook de suiker en het citroenzuur in het vruchtensap. Natuurlijk kunt u de smaak desgewenst versterken met wat extra essence. Stroop van vruchten of -sap altijd in de koelkast bewaren.

Tamarindestroop

Erg lekkere tamarindestroop maakt u door behalve tamarindeessence ook wat geconfijte tamarinde te gebruiken. Kook een stuk geconfijte tamarinde (te verkrijgen in de Indische winkels onder de naam asem) in een klein beetje water en knijp het uit. De pitten en schillen moet u weggooien. Wanneer u pit- en schilloze tamarinde gebruikt, deze net zo lang doorroeren tot u alle klontjes fijngewreven heeft.

Orgeade

Orgeade maakt u van kokosmelk en amandelessence. Doe de inhoud van een blik kokosmelk samen met een halve kilo suiker in de pan. Geen citroenzuur gebruiken! Verwarm de kokosmelk tot de suiker is opgelost; niet koken. Voeg nu de amandelessence toe. Niet te veel; het wordt snel bitter. Orgeade altijd in de koelkast bewaren; ook dan is het beperkt houdbaar. Doordat kokosmelk vet bevat, die bovenop kan komen drijven en stollen, is het vaak lastig de orgeade uit de fles te krijgen. Ik gebruik een grote glazen pot met deksel en zonodig een (schone) lepel om de orgeade eruit te krijgen.

Stroop 'light'

Gebruik de helft van de hoeveelheid suiker en vul het aan met een vloeibare zoetstof op basis van cyclamaat/saccharine of aspartaam. Geen zoetstofpoeder gebruiken, dit bevat een vulmiddel dat een puinhoop van je stroop maakt.

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen