Some like it hot: heel veel peper

Hier een paar recepten voor heerlijke peper en sambals! Lekker eten kan niet zonder.

Welke pepers?

Pepers zijn er in heel veel soorten. De bekendste soorten noem ik hier. Wie een beetje peper gewend is, zal al gauw naar de heetste soorten grijpen. Voor wie het echter maar zo af en toe op het menu staat, adviseer ik voorzichtig te beginnen. En na het snijden is het verboden in de ogen te wrijven.

AdyumaGeel, blokvormig (als een miniatuur-paprika)Zeer heet
CayennepeperRood, blokvormigZeer heet; er bestaan echter ook zeer milde rode blokvormige pepers, die meer glanzen
Madame JeanetteGeel of lichtgroen, langwerpig, een beetje onregelmatig van vormHeet, zeer aromatisch
RawitLangwerpig, zeer klein, rood of groenHeet
Spaanse peper of Lombok (Javaans)Langwerpig, rood of groenRelatief mild; de groene is veel milder dan de rode

N.B. Groene pepers zijn gewoon onrijp en dus niet een ander soort. De rijpe, geel of rood gekleurde vruchten zijn heter.

De meeste hete stof zit in de zaden, dus door de zaden te verwijderen wordt je pepergerecht milder. De onderkant van de peper is minder heet dan de bovenkant.

Peper bewaren

Hier twee manieren om peper langdurig te kunnen bewaren:

Peper op azijn

Dè manier om peper lang te bewaren. Maal of snij de pepers van uw keuze tot kleine stukjes. Doe ze in een potje en giet er azijn overheen. Als u azijnessence heeft, maak daar dan azijn van die twee keer zo sterk is als aangegeven; dit bevordert de houdbaarheid.
Door peper op azijn te verrijken met gesnipperde uien en/of knoflook, maakt u er iets heel lekkers van.

Fonfon pepre

Fonfon pepre, letterlijk geslagen peper is peper, die in een grote vijzel eerst wordt fijngemalen, en vervolgens in de zon gedroogd met zout. In Suriname doet met dit meestal op een zinken dakplaat. Bij gebrek aan tropische zon kan het ook in een elektrische oven, als die een ontdooistand heeft (ca. 30-40 graden). Bescherm gedroogde peper in de buitenlucht wel tegen de wind en tegen nieuwsgierige kinderhandjes - of beter, bescherm de nieuwsgierige kindertjes tegen de fonfon pepre. Alle soorten peper kunnen zo gedroogd worden, maar ik vind rode soorten lekkerder dan gele.

In Nederlandse supermarkten is gedroogde cayennepeper te krijgen in kleine potjes. Deze heeft met fonfon pepre alleen gemeen dat hij ook heet is, maar de smaak is niet te vergelijken.

Peperrecepten

De eenvoudigste: piccalillypeper.

Deze peper, die je heel eenvoudig zelf kunt maken, zag ik ik een Chinees-Surinaamse winkel als "Genuine West-Indian Pepper Sauce" staan. Maak hem zelf naar je eigen smaak!
Benodigdheden: Piccalilly, knoflook, een hete of zeer hete pepersoort.
Maak peper en knoflook fijn met een vijzel of snij ze aan hele kleine stukjes. Meng ze door de piccalilly. Laat dit een paar dagen staan. Te heet geworden? Koop nog een pot piccalilly en meng hem door de andere.
Heerlijk bij rijstkip, nasi en bami. In de koelkast enkele weken houdbaar.

Peper van garnalen.

Nodig: verse garnalen (dat kunnen grote zijn, maar kleintjes mag ook), olie, ½ bouillonblokje, uien, knoflook, tomatenpuree of -ketchup, trassi, Madame Jeanette of andere pepers, laos.
Bak uien en knoflook, doe er de laos en de trassi bij. Voeg nu de overige ingrediënten toe. In de koelkast hooguit twee dagen houdbaar.

Peper van tempeh

Tempeh is een sojaprodukt met hele sojabonen erin, dat in Nederland in Chinese, Surinaamse of Indonesische winkels goed te krijgen is. Verder heb je nodig: een ui, 4 teentjes knoflook, twee eetlepels sambal oelek, een adyumapeper, olie, trassi, laos, gemberpoeder, tomatenketchup en zoete ketjap.

Snij de tempeh tot langwerpige reepjes van ½ cm dik en 3 cm lang. Bak uien en knoflook met de trassi. Voeg de sambal oelek en de laos en gember toe en bak die mee. Maak de adyuma fijn met een vijzel en voeg die toe. Doe er nu de ketjap en de ketchup bij en wat water. Meng er de stukjes tempeh doorheen. Regelmatig roeren op een zacht vuurtje tot alles in de tempeh is getrokken en alles goed verhit is. Ik verwacht dat deze peper niet lang houdbaar is maar dat heb ik nooit kunnen uitproberen :-).

Peper met kippenhartjes en/of -levertjes.

Nodig: Olie, kippenhartjes en/of levertjes, een ui, ½ bouillonblokje, knoflook, een tomaat, Madame Jeanette of andere hete peper, aji-no-moto, laos, gemberpoeder of -wortel.
Bak de kippenhartjes en de uien en knoflook in de olie. Doe er de kruiden bij en de tomaat. Snij de peper in stukjes en voeg die toe. Voor het heetste effect voegt u nog wat extra olie toe.
Lekker bij rijstgerechten, nasi en bami.

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen