Hete Indische kip met gele rijst en groenten.

Van: Nico en Jane Eigenhuis (eigenhuis@bdu.uva.nl)

De hete Indische kip en de rijst bereiden:

Benodigdheden

  • 1 kg kipcarbonaden (als deze groot zijn kun je ze in tweeŽn laten hakken)
  • abc ketjap manis sedang,wat olie, citroenblad, witte peper, sambal brandal,
  • en wat gebakken uien.(deze ingrediŽnten kun je allemaal bij de toko kopen)
  • ca. 1 pond rijst,1 bakje nassie koening, een grote eetlepel santen, een stronk sereh(kun je ook bij de toko kopen)
Bereidingswijze:

Kip goed wassen, laten uitlekken en dan even opbakken in de olie(niet teveel) dan doe je ketjap erbij (twee grote eetlepels) dan de sambal brandal(niet teveel ongeveer een grote theelepel) een grote kop water even roeren, deksel op de pan en ongeveer een en half uur laten sudderen op een zacht vuur.(Af en toe ook roeren) als je na een uur ziet dat de kip niet donker is doe je nog een beetje ketjap erbij. Tien minuten voor kip klaar is doe je wat gebakken uien erbij(Dit om de jus wat dikker te maken) Het koken van de rijst doe je als volgt: de nassie koening moet je oplossen met water(zie beschrijving op het bakje) dan doe je ook de santen erbij en als dit opgelost is doe je het in de rijst en de sereh wassen en in stukjes snijden tot onderkant van het blad. De stukjes sereh doe je dan bij de rijst en dan je rijst koken zoals je gewend bent. ( Let wel op dat het water van de opgeloste nassie koening ook meegekookt wordt.

De groenten:

Benodigdheden

Voor de groenten gebruik je kouseband en spitskool.

Bereiding:

De kouseband aan beide uiteinden een stukje verwijderen en goed wassen (laten uitlekken) De kool wassen en in heel fijne stukjes snijden. Dan de kouseband in de stukjes van ongeveer vijf cm snijden en dan even opkoken in water (niet te gaar) Dan de kouseband eruit (laten uitlekken) en in hetzelfde water de gesneden kool even koken (ook niet te lang) deze ook laten uitlekken. Hierbij doe je een sausje van pindakaas (kun je kopen bij de toko, vragen daar pitjilsambal) deze los je op met heet water.

Nico en Jane Eigenhuis (eigenhuis@bdu.uva.nl)

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen