Zoetzure vis op zijn Surinaams met alles erop en eraanVan: Mavis LectonIngredienten:
Was de kop en het staartstukje goed en set dit afgedekt weg. Dep de vis droog en bestrooi het met en beetje zout en wat zwarte peper en twee teentjes geraspte knoflook. Schud dit om en laat het 30 minuten intrekken. Kap de vissenkop in vier delen en breng dit samen met de staart aan de kook in een halve liter water totdat alle vlees van het bot los is. Voeg eventueel nog een kopje water toe. Bewaar de bouillon, de koppen en staart gooit u weg. Bak de vis in ruime hete olie bruin bakken en zet dit afgedekt apart. Probeer om er niet aan te komen want warme droog gebakken vis is erg lekker! Verwijder de zaadjes van de halve adjoemapeper met een vork (niet met de vingers!). Snij de tomaten, de soepgroenten, de ui en knoflook en de halve adjoema pepre fijn. Laat een beetje olie (twee tot 3 eetlepels) in een ruime pan met brede bodem warmen en doe de gesneden groenten erin. Even laten bakken en tomatenketchup, kippenblokjes, stukje gember, azijn en de suiker , de lontai en eventueel een beetje zwarte peper toevoegen en even meebakken op laag vuur. Doe daarna het gezeefde vocht waarin u de vissenkop heeft gekookt, erbij en proef of het zoetzuur genoeg is. Voeg eventueel wat azijn of suiker toe. Laat dit op een laag pitje laten sudderen met de hele adjoema pepre voor de geur. Deze mag niet openbreken. De groenten moeten nog te onderscheiden zijn en niet koken tot een massa. Doe daarna de gebakken vis erbij. Niet roeren, alleen omscheppen. laat dit nog drie minuten smoren. Lekker met witte Surinaamse rijst. Geef er schuinafgesneden kouseband, roergebakken met een eetlepel olie, een teentje geraspte knoflook, een half kippenbouillonblokje en een snuifje nootmuskaat bij. Als
drank:
Daarna lekker lui in een hangmat liggen na het eten met een tandenstoker in de mond.
Tip 1
Tip 2 Als de peper te heet is op de tong of lippen helpt drinken niet. Gewoon een beetje keukenzout over de lippen en over de tong smeren, over de gootsteen staan met open mond om het speksel vrijelijk laten uitlekken. Opmerking.
|