Zoetzure vis op zijn Surinaams met alles erop en eraan

Van: Mavis Lecton

Ingredienten:

  • 1 flinke kandratiki of bang bang van 2 kg of meer
  • 4 mooie rode tomaten
  • 2 flinke takken soepgroente
  • 1.5 adjoema pepre
  • 6 lontai
  • 1.5 eetlepel azijn
  • 3 kippenblokjes
  • 5 mooie grote teentjes knoflook
  • 1 mooie grote ui
  • 1 plakje gember
  • olie
  • zout
  • 1 citroen of lemmetje
  • 2 lepels tomaten ketchup
  • 0.5 liter water
Maak de vis schoon of laat deze schoonmaken. Gebruik ook de kop en het staartstukje. Was de vis met wat lemmetje of citroensap en schuur het bloed weg. Gebruik eventueel de uitgeperste citroen als schuurspons.

Was de kop en het staartstukje goed en set dit afgedekt weg. Dep de vis droog en bestrooi het met en beetje zout en wat zwarte peper en twee teentjes geraspte knoflook. Schud dit om en laat het 30 minuten intrekken.

Kap de vissenkop in vier delen en breng dit samen met de staart aan de kook in een halve liter water totdat alle vlees van het bot los is. Voeg eventueel nog een kopje water toe. Bewaar de bouillon, de koppen en staart gooit u weg.

Bak de vis in ruime hete olie bruin bakken en zet dit afgedekt apart. Probeer om er niet aan te komen want warme droog gebakken vis is erg lekker!

Verwijder de zaadjes van de halve adjoemapeper met een vork (niet met de vingers!). Snij de tomaten, de soepgroenten, de ui en knoflook en de halve adjoema pepre fijn.

Laat een beetje olie (twee tot 3 eetlepels) in een ruime pan met brede bodem warmen en doe de gesneden groenten erin. Even laten bakken en tomatenketchup, kippenblokjes, stukje gember, azijn en de suiker , de lontai en eventueel een beetje zwarte peper toevoegen en even meebakken op laag vuur. Doe daarna het gezeefde vocht waarin u de vissenkop heeft gekookt, erbij en proef of het zoetzuur genoeg is. Voeg eventueel wat azijn of suiker toe. Laat dit op een laag pitje laten sudderen met de hele adjoema pepre voor de geur. Deze mag niet openbreken. De groenten moeten nog te onderscheiden zijn en niet koken tot een massa. Doe daarna de gebakken vis erbij. Niet roeren, alleen omscheppen. laat dit nog drie minuten smoren.

Lekker met witte Surinaamse rijst. Geef er schuinafgesneden kouseband, roergebakken met een eetlepel olie, een teentje geraspte knoflook, een half kippenbouillonblokje en een snuifje nootmuskaat bij.

Als drank:
Het sap van twee citroenen of lemmetjes mengen met voldoende suiker en twee druppels vanille essense in 1.5 liter water.Serveren met veel ijs.

Daarna lekker lui in een hangmat liggen na het eten met een tandenstoker in de mond.

Tip 1
De vis is ook lekker met cassavebrood.

Tip 2
Mocht het zijn dat de peper toch aan je vingers is gekomen en het brandt, stop dan je handen snel in een zakje rijst en schuur ze met de rijst ze tegen elkaar.

Als de peper te heet is op de tong of lippen helpt drinken niet. Gewoon een beetje keukenzout over de lippen en over de tong smeren, over de gootsteen staan met open mond om het speksel vrijelijk laten uitlekken.

Opmerking.
Ajoema is een lekker geurende gele peper maar heel erg heet. De naam ajoema heet eigenlijk voluit 'a gi uma nen' wat wil zeggen het geeft de vrouw een naam letterlijk ode aan de vrouw want de peper geurt zo lekker als je hem kookt. Maar oppassen ermee hij is heel erg heet.

Mavis Lecton

Klik hier voor Receptenindex