Surinaamse kipkerrie met bami

Van: Ruud Lenos

Dit gerecht bevat diverse kant-en-klaar mixen, maar door de combinatie ervan met losse specerijen heeft de inzender er toch een origineel gerecht van gemaakt.

Ingredienten :

  • 1.000 gram kipfilet t.w.: 800 gram gesneden in 2 x 2 cm en 200 gram gesneden in 1 x 1 cm
  • 1 macaronipakket van ca. 250 gram (zo'n pakket bevat diverse gesneden groenten, o.a. tomaat, paprika, kool en champignons)
  • 1 halve Madamme Jenette peper heel fijngesneden
  • 1 bakje champignons fijngesneden in plakjes
  • 1 Maggiblokje fijngewreven
  • 1 Middelgrote ui fijngesneden
  • 1 pakje kokosroom (of een stuk van een blok santen)
  • 2 theelepels fijngemalen knoflook
  • 1 theelepel tomatenpuree, of wat ketchup
  • 1 halve theelepel komijnzaad
  • 1 kopje water
  • 6 eetlepels roerbakmix voor bami
  • 1 pak mienestjes
  • 10 + 7 eetlepels zonnebloemolie
  • 8 eetlepels massala
Zet een ruime grote pan water opzetten met ca. 6 liter, en voeg wat zout en een maggiblokje toe. Doe als het water kookt de baminestjes erin en kook ze in tien minuten gaar. Trek na 4 minuten de nestjes los. Laat dit in vergiet uitlekken en spoel het af met heet water. Doe de mie terug in de pan en bestrooi het met wat olie.

Verhit 10 eetlepels olie in een wok, en roerbak de kipfilet 1 x 1 cm. Voeg de helft van het macaronipakket met de champignons die in dat pakket zitten toe. Doe er ook 6 eetlepels mix voor bami bij. Voeg als laatste de reeds gekookte mie toevoegen en roerbak alles nog 5 minuten op een laag vuur.

Verhit 7 eetlepels olie verhitten en roerbak de kipfilet 2 x 2 cm gaar. Doe de kip daarna in een schaal. Bak Madamme Janette, knoflook, tomatenpuree, komijnzaad en ui in de overgebleven olie. Voeg nu de champignons en resterende macaronigroente toe en roerbak het geheel. Voeg de reeds gebakken kipfilet toe en de 8 eetlepels massala. Laat dit nog even meebakken. Doe er nu het pakje kokosroom of een fijngemaakt stuk van een blok santen en een kopje water bij, en laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes op staan.

Ruud Lenos

Klik hier voor Receptenindex