Franse eend (confit de canard)

Het gebeurt niet zo vaak maar als we in Frankrijk verzeild raken duiken we altijd zo'n megasupermarkt in en slaan we er diverse lekkernijen in. Niet om op zijn Frans klaar te maken maar op zijn Surinaams. Een van die lekkernijen is confit de canard, gaargestoomde eendenpoten in vloeibaar eendenvet in oversized blikken. Nog niet eens zo simpel te krijgen want al twee keer grepen we mis bij de Carrefour. U zou het kunnen proberen bij de plaatselijke delicatessenzaak. Op www.frankrijkoptafel.nl zijn de bliken on-line te bestellen. En goedkoop is het ook al niet. Maar wel veel te lekker.

Voor 4-6 personen

  • 1 blik confit de canard
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook, meer mag ook
  • ketjap
  • bouillonblokje
  • laos
  • gemberpoeder
Verwarm het blik, voor het openen, een halfuurtje in een bak met heet water, zodat het vet goed vloeibaar wordt - alleen onder tropische omstandigheden kun je dat achterwege laten. Open het blik en laat de eend uitlekken in een vergiet of enorme zeef. Het vet opvangen in een pan.

Doe een paar eetlepels van het vet in een pan en bak er de uien en knoflook in. Voeg laos en gemberpoeder toe, het maggiblokje en de ketjap en een half glas water. Leg de eendenpoten er in, voorzichtig want ze zijn botergaar. Laat het geheel een kwartiertje stoven, keer de poten voorzichtig eenmaal om zodat de ketjap in het vlees trekt.

Dien het op met rijst en (bijvoorbeeld) kouseband.

Bon Appetit!

N.B. Het vet gebruiken we nog een week lang om ander eten in klaar te maken. Goed koud bewaren want het wordt snel zuur.

Klik hier voor Receptenindex