Bami goreng op zijn Surinaams

Net als nasi goreng is ook bami door de Javanen naar Suriname gebracht. In iedere Surinaamse warung (Javaans eetstalletje) kun je een variant van bami eten die heel eigen voor Suriname is.

De mie is daarbij het meest opvallende. De mie die ik in Suriname kon kopen heb ik elders nooit gezien. In Nederland behelp ik me met (Italiaanse) spaghetti, die er in ieder geval uiterlijk heel erg veel op lijkt, maar van veel hardere tarwe is gemaakt.

Uiteraard kun je ook andere mie gebruiken, zoals de bekede dunne Chinese eiermie.

Bami kan niet zonder kip - ze horen onafscheidelijk bij elkaar. Maak daarom de kip zoals bij rijstkip is beschreven. Terwijl die gaar wordt, kun je de bami klaar maken.

Nodig:

  • mie (zie boven)
  • een flinke ui
  • knoflook
  • trassi
  • eventueel droge garnalen
  • laos
  • gemberpoeder
  • bouillonblokje
  • ketjap
  • soepselderij
Bak de uien en de knoflook. Voeg de trassi en de kruiden toe en laat dit kort meebakken. Doe er vervolgens de ketjap, het bouillonblokje en de geweekte gedroogde garnalen in. Laat dit even staan. Kook intussen de mie gaar. Meng vervolgens de mie met de saus. Meng er eventueel wat van de saus van de rijstkip doorheen en helemaal op het laast een beetje selderij. De bami hoort een vrij donkere kleur te krijgen.

Geef hier, behalve de kip, komkommer bij (aanmaken met azijn, zout en suiker) en hete peper.

Klik hier voor Receptenindex

Klik hier voor Reageren, vragen stellen